Jövő héten dráMA a Tomcsa Sándor Színháznál

Szeptember 12-én azzal a céllal hívtunk össze sajtótájékoztatót, hogy a helyi sajtó képviselőivel ismertessük a hamarosan kezdődő dráMA kortárs színházi találkozó programját és a vele kapcsolatos tudnivalókat. A fesztivált a Tomcsa Sándor Színház szeptember 18-23. között 14. alkalommal szervezi meg, magára vállalva, hogy egy térbe hívja össze – Romániában egyedülállóan – a kizárólag magyar és román kortárs szövegekből színre vitt hazai és magyarországi előadásokat. Minden évben felmerül a kérdés, hogy születik-e elég minőségi előadás, amely megfelel ezeknek a kritériumoknak, hogy kap-e elég teret a kortárs dráma a színpadainkon, és milyen eszközökkel nyúlnak a hazai alkotók a kortárs szövegekhez. Ezekre a kérdésekre kíván rálátást nyújtani a dráMA.

Nagy Pál igazgató hangsúlyozta, hogy előző évekkel ellentétben több, szám szerint öt nagytermi előadás szerepel a programban, hogy a nagy érdeklődést ki lehessen elégíteni. Ezek pedig a következők: Pass Andrea Napraforgó című darabja (r.: Radu Afrim) a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház előadásában, Visky András Caravaggio című drámája (r.: Visky Andrej) a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház előadásában. A Matei Vișniec Színház Szucsáváról a névadójuk által írt Întoarcerea acasă című előadást hozza el a dráMÁra (r.: Botond Nagy), a nagyváradi Szigligeti Színház pedig a Gianina Cărbunariu által írt ás rendezett Magyarosaurus Dacus című produkciót.  A Tomcsa Sándor Színház két saját előadást tűzött műsorra: egyik a Tóth Tünde által Tamási Áron Ábel a rengetegben c. regénye alapján írt és rendezett Ábel. Rengeteg című dráma, amely éppen a magyar dráma napján kerül színpadra. Másik a Győri Nemzeti Színházzal közösen játszott, Matei Vișniec tollából származó EXiT/KiJÁRAT című kétszemélyes dráma, Zakariás Zalán rendezésében. Ebben az évben újra lesz bérlet is a dráMÁn, kizárólag a nagytermi előadásokra, amelyeket nagyon kedvezményes áron értékesítünk.

További előadások: Alexa Băcanu: Visul (r.: Dragoș Alexandru Mușoiu) Reactor de creație și experiment, Kolozsvár, Teljes lényeddel – Polcz Alaine élete (r.: B. Török Fruzsina), Gubás Gabi önálló estje, Budapest, Frankie, a király és a kárhozott (r.: Zakariás Zalán), Győri Nemzeti Színház, Ștefan Caraman: Întoarcerea de acasă (r.: Dana Lemnaru), Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem, Ifjú barbárok (r.: ifj. Vidnyánszky Attila), a Kolozsvári Állami Magyar Színház és a Gyulai Várszínház közös produkciója, Egressy Zoltán: Portugál  (r.: Tóth Árpád), Figura Stúdió Színház, Gyergyószentmiklós, Lackfi János: Lélekfitnesz (r.: Sebestyén Aba) Yorick Stúdió, Marosvásárhely.

Az idei év mottója: „OTTHON… VAGY?”, hiszen a hovatartozás, a választás lehetősége és a tudatos otthonteremtés kérdésköre az idei program több produkciójában is visszaköszön.

Dálnoky Réka főszervező elmondta, hogy a tizenhárom merőben más előadás mellett számos kiegészítő program is helyet kap. Ilyenek például a szakmai és kerekasztal-beszélgetések, valamint egy könyvbemutató. De lesz kvízjáték, amelyre bárki jelentkezését várjuk, aki kellően játékoskedvű és bátor ahhoz, hogy összemérje színházunk történelmével kapcsolatos tudását, ügyességét másokkal. Természetesen nem maradhatnak el az ingyenes koncertek, bulik sem. Egy kiemelten fontos kerekasztal-beszélgetésre is sor kerül szerdán délelőtt 11 órától „Színházainknak van jövője (?) címmel, amelynek témája országunkban a kultúrát is érintő új kormányrendelet teremtette helyzet.

A színházi szakma magyar részről szép számban képviselteti magát, de román kritikusok is részt vesznek majd az eseményen.

A szervezők hangsúlyozták, hogy a dráMA évek óta a magyar dráma napja köré szerveződik, amely ebben az évben a fesztivál hetének csütörtökére esik, ezáltal is kellő ünnepi kontextusba akarjuk helyezni ezt az emléknapot.

A szervezőcsapat egy hétig a dráMA színeibe öltözteti a színház épületét, és a nézőket egy külön, ez alkalomra létrehozott oldalon fogják értesíteni a legújabb hírekről és fejleményekről, illetve minden nap ugyanott olvashatnak szakmabeliek tollából származó kritikákat, blogbejegyzéseket az előző nap előadásairól: https://www.facebook.com/draMA.kortarsszinhazitalalkozo.

Székelyudvarhely, 2023. szeptember 12.

a Tomcsa Sándor Színház közleménye

Megosztás:

További hírek