#beszámoló

Véget ért a III. MAFESZT

Január 25-én szombaton a nagyváradi Lilliput Társulat Toldi és a Szigligeti Színház Lila ákác előadásaival véget ért a III. MAFESZT, a Magyar Színházi Szövetség szakmai seregszemléje Székelyudvarhelyen. A közel 1600 érdeklődő öt színház tizenegy előadását tekinthette meg január 21. és 25. között.

A fesztivál az Udvarhely Bábműhely kétszeresen díjazott ifjúsági előadásával, a Benedek Elek és Grandpierre Emil nyomán írt Béka-királykisasszonnyal és a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház Luigi Pirandello IV. Henrik c.előadásával vette kezdetét. A fesztivál második napján, szerdán egy egyedi kiállítás megnyitójára került sor. A POS7TER kiállítás 7 színházi grafikus, 7 stílus, 7 látásmód első találkozása több mint 7 színház plakátjain keresztül. Miután Győrfi Kata, a fesztivál programkoordinátora megnyitotta a kiállítást, a magyar kultúra napja alkalmával egy pár perces megemlékezésre került sor, ezt követte a Tomcsa Sándor Színház nagysikerű előadása,  A mi kis városunk. Csütörtökön, január 23-án a Csíki Játékszín Borisz Akunyin Sirály című előadását játszotta, Albu István rendezésében. A fesztivál utolsó előtti napja a Harag György Társulat Brighella Bábtagozatának Szélszabadító előadásával indult, a kicsiket megörvendeztető előadás után a Nagyvárad Táncegyüttes Ki vagy te, táncszínház? és Vakfolt előadásaira került sor. Pénteken este Frank Wedekind A tavasz ébredése azonos című drámájának „fizikai színházi” kísérletét a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata játszotta.

A MASZÍN célkitűzéseinek megfelelően, a III. MAFESZT idején két szakmai műhelymunkára, egy kommunikációs, valamint egy improvizációs workshopra is sor került. Szerdán Keszeg Anna (PhD, egyetemi adjunktus Babeş–Bolyai Tudományegyetem Kommunikáció, Közkapcsolatok és Reklám Intézet), csütörtökön Csoma Nóra kommunikációs szakember tartott műhelymunkát a tagszínházak kommunikációs és PR-tevékenységet végző munkatársainak. Pénteken zárult a színművészeknek szóló négy napos improvizációs workshop, melyet a szövetség meghívására Andrew Hefler rendező és tréner vezetett.

A MASZÍN vezetősége a pénteken tartott sajtótájékoztatón számolt be arról, hogy jövő év januárjában a következő MAFESZT-nek a temesvári Csiky Gergely Állami Színház ad majd otthont, 2021-ben ugyanis a Béga-parti város lesz Európa kulturális fővárosa. A MAFESZT-en kívül két újabb fesztivál szervezését vállalja fel 2021-ben a Magyar Színházi Szövetség, az IFESZT szervezését, melynek 2019-ben a Tomcsa Sándor Színház volt a gazdája, az idei kiadása meg Nagybányán lesz; valamint Bukarestben is tervez egy szakmai seregszemlét, melynek célja a fővárosban élő népes magyar közösséggel is megismertetni a tagszínházak munkáját.

()