Forradalmi hangulat és Bábszínház világnapja a Tomcsában

Március 13-án két közelgő rendezvényünkről tájékoztattuk a helyi sajtót, ugyanis március 15-én Forradalom.ma címmel mutatunk be egy rendhagyó emlékműsort, március 19-20-án (vasárnap és hétfőn) pedig ötödik alkalommal szervezzük meg a Bábszínház világnapját.

Az 1848-as forradalom és szabadságharc emlékére összeállított rendhagyó történelemórát immár harmadik ízben adjuk elő – ám mindegyik alkalommal mást –, ezúttal az Udvarhely Néptáncműhely, valamint a Vox Gimiensis kórus közreműködésével. Nagy Pál igazgató elmondta, hogy ezt az emlékműsort eredetileg 2020-ra időzítették, azonban a világjárvány útját állta az ünneplésnek, így három év csúszással végül a Petőfi emlékévben mutatjuk be. A szervezők nem is bánják ezt az egybeesést, hisz ennek égisze alatt a magas költségvetésű előadásra sikerült támogatást pályázni a Nemzeti Kulturális Alaptól. Tóth Árpádnak, a műsor rendezőjének elbeszéléséből kiderült: az 1848. március 15-től 1849. október 6-ig másfél évet felölelő eseményeket Petőfi Sándor ikonikus alakjának szemszögéből láttatják. Leadként elhangzanak felvezető, tényszerű információk, amire az előadás egy-egy megzenésített Petőfi-verssel, illetve egy slam poetry-szerű modern verssel reagál. Az ez alkalomra összeállított zenekarnak Ila Gábor és Molnár Ede szereztek zenét. A régi és új, korhű és modern több területen is párhuzamban áll az előadás során, ez tükröződik a versekben, zenében, de még a ruházatban is. Ila Gábor zeneszerző kiemelte: örvendetes élmény számára, hogy Udvarhelyen ilyen jó emberanyag van, mind a művészszemélyzet, mind pedig a hozzáértő technikusok terén. Mivel az alkalomhoz a rockzenei hangzás talált leginkább, ezért erre a műfajra írták a zenét, és a táncosok népzenei mozgást hangolnak rá a rockzenére, így manifesztálódik egy nyers erő. Orendi István, az Udvarhely Néptáncműhely igazgatója szerint: a táncosok vettek már részt összzenei nagyprodukcióban (István, a király rockopera), így van tapasztalatuk ezen a téren is. „Mi ettől csak többek leszünk, hogy színészekkel és zenészekkel is együtt dolgozhatunk ennek a produkciónak a létrejöttében” – összegezte Orendi.

A sajtótájékoztató második felében Lukács Emőke, az Udvarhely bábműhely vezetője elmondta, hogy az öt éve megszervezésre kerülő Bábszínházi világnap immár kétnapos rendezvénnyé nőtte ki magát. A városszinten megszervezett Játék évét inspiráció forrásként használták: ennek apropóján drámapedagógiai foglalkozásokat is tartanak meghatározott életkorú célközönség számára. A két nap során két saját előadásunkat fogjuk játszani: az Aranyszívű Juliska című bábos mesét a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemmel együttműködve, illetve a PETŐfi-SZELfi című ifjúsági előadást az Udvarhely Bábműhely és a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház bábtagozatának koprodukciójaként. Lesz továbbá Karaván koncert és zenei foglalkozás a kicsiknek, illetve a 3 éve hagyományossá vált bábkiállítás a rendezvény állandó programpontjaként szerepel.

                                                                           

Lukács Emőke bábszínész elmondta: „A vasárnap családi nap lesz, mert szeretünk a családokkal együtt lenni, lehetőséget teremteni számukra, hogy egy napot együtt töltsenek, értékes programokkal kikapcsolódva.” Az eddigi évektől eltérően egy plusz napirendi pontra is lehet számítani az egész Bábszínházi világnap záró akkordjaként: hétfőn d.u. 5 órától kerekasztal beszélgetésre kerül sor, amelyen az Udvarhely Bábműhely, egyáltalán a bábjáték jövőjét tárgyalják a résztvevő városvezetőkkel, pedagógusokkal és pszichológusokkal. „Az nem kérdés, hogy van igény rá, hiszen ezt mutatja az elmúlt évek során a gyermekek részvétele a bábos előadásokon, azonban szükség van egy tudatosításra, illetve a közvélemény formálására ezen a területen” – zárta Nagy Pál.

Az eseményekre várunk szeretettel kicsiket és nagyokat egyaránt egész Udvarhelyszékről.

 

 

 

Megosztás:

További hírek

(és vége)

A 14. dráMA utolsó napjáról kellene írnom. Az utolsó napok mindig egyfajta búcsút

Éljenek a színészek!

A péntek is szakmai beszélgetéssel kezdődött Dálnoky Réka moderálásával. Stefan Caraman darabjának talán