EXIT bemutató a Tomcsában

A Matei Vișniec kortárs román drámaíró által írt Exit/Kijárat című előadás a Győri Nemzeti Színházzal koprodukcióban készül, egy nyertes pályázat eredményeként, amelyet a Tomcsa Sándor Színház korábbi művészeti vezetője, Zakariás Zalán visz színpadra. Ez a produkció a záloga lehet a két színház közötti jó együttműködésnek, ugyanis a március 27-re tervezett udvarhelyi bemutató után júniusban Győrben is bemutatásra kerül. Ráadásul, terveink szerint májusban egy győri produkciót is vendégül látunk majd Székelyudvarhelyen, így a két stúdióelőadás „helyet cserél”. A rendező nem először foglalkozik Vișniec-drámával, ugyanis saját bevallása szerint 7. alkalommal rendez tőle darabot, sőt baráti kapcsolatot ápol vele, így alkalma nyílt közelről megismerni a szerző gondolat- és érzelemvilágát. A dráma eredetileg francia nyelven íródott 1996 végén, a friss magyar nyelvű fordítás Bereczki Ágota munkája. Nagy Pál igazgató örömét fejezte ki annak kapcsán, hogy Zakariás Zalán, a színház egykori művészeti vezetője újból a székelyudvarhelyi színházban rendez. „Annak meg külön örvendek, hogy Pál-Varga Márta, aki az egyik szereplője e kétszereplős drámának, a gyereknevelési szabadságáról tér vissza erre az alkalomra. Az is kiemelendő, hogy a másik szereplő, Veres Orsolya ebben az évadban már a harmadik előadásunkban vállalt szerepet.”

 

 

Az előadás eredeti címe, A nő teste mint csatatér a boszniai háborúban (Despre sexul femeii – un câmp de luptă în războiul din Bosnia) elárulja a mű tematikáját, ugyanis mi másról szólna, mint a háború hatásairól és utóhatásairól, amelyek napjainkban is kegyetlenül aktuálisak. A történet két idegen nő találkozásáról szól: egyikük egy boszniai megerőszakolt lány, másikuk egy amerikai pszichológusnő. Ugyanakkor kiderül, hogy a lány teherbe esése további konfliktusforrássá válik.  A rendező véleménye szerint egy mély érzelmeket bemutató és megmozgató műről van szó, ami egy vészhelyzetet tár fel, innen is a címe. Mégis van benne derű, továbbá nagyon ellentmondásos az európai és amerikai kultúra találkozása. Pál-Varga Márta színművésznő elmondta „azért vállaltam a felkérést, mert jó élmény Zalánnal dolgozni, másfelől mély benyomást tett rám a darab, ez az ütős téma.” Különösen érdekes, ahogyan a két nő viszonya alakul, hiszen első ránézésre az orvos segít az erőszakot elszenvedő páciensen, ám a háborús övezetben eltöltött idő nagyon megpróbálja, ezért tulajdonképpen ő lesz az, aki segítségre szorul. Veres Orsolya számára a fő oka annak, hogy elvállalta a megbízást, hogy fontosnak tartja ezzel a témával való foglalkozást. A szövegből nyersesség árad, nem cenzúráz, és mind a szereplő színészek, mind a nézők számára lényeges, hogy ezek a mondatok így elhangozzanak. „Eddigi szerepeim inkább komikusak voltak, most azonban megadatott a szakmának egy teljesen új megközelítése.” – mondta a vendégművész.

A rendező elmondása szerint meghatározó minden előadásnak a tere, ennek ráadásul elég speciális tere van, ugyanis mind a négy oldalról körülveszik a nézők, ezáltal nagy intimitást sugároz, és koncentrált jelenlétet igényel, ahol nem lehet elbújni, hiszen a két szereplő mindvégig jelen van a színpadon. Az előadást a szeptemberben sorra kerülő 14. dráMA kortárs színházi találkozón is műsorra tűzzük.

Megosztás:

További hírek