Bábszínházi világnap immár negyedszer a Tomcsa Sándor Színházban

Közeledik a sokak által várt Bábszínház világnapi eseményünk, amelynek már negyedik éve Lukács Emőke bábszínész a lelkes szervezője. Ez alkalomból adott otthont egy sajtótájékoztatónak a színház előtere.

Nagy Pál igazgató szerint az idén az eddigiekhez képest színesebb, gazdagabb tartalommal jelentkezünk. Ez azt is jelenti, hogy az Udvarhely Bábműhely kezdte megvetni a lábát a színházban, de a városban is egyre nagyobb lenyomatot hagy maga után, ami a tulajdonképpeni cél volt, a kezdetektől fogva. „Számomra is kiemelt fontossággal bír ez az esemény, mert nem csak a gyerekeknek szeretnénk örömet, szórakoztatást nyújtani, de a színházi stratégiában benne van, hogy erősíteni kell ezt a szárnyat. Ezek a rendezvények, az előadások mindezt segítik elő. A programon belül ugyanakkor van egy rendkívüli esemény, amire mindannyian büszkék lehetünk, mert volt már bábszínházi világnapi esemény, de ami most lesz, olyan még nem volt.” – csigázta fel a jelenlévők érdeklődését az igazgató.

Lukács Emőke, a Bábműhely vezetője elmondta: „A Bábszínház világnapját kétnapos rendezvény keretében ünnepeljük, hiszen fontosnak tartjuk, hogy egy hétvégi napon a gyerekek szülőkkel együtt eljöhessenek. Ezért toltuk el az ünneplést, hiszen a bábszínház világnapja március 21., a Down-szindróma világnapjával közösen.” A szokásokhoz híven bábkiállítással készülünk, hisz a bábbirodalmat nagyon szeretik a gyerekek. Lesz egy rendhagyó fotókiállítás, amely inkább a felnőtteket célozza meg. Ez a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem bábszínész és média szakos hallgatóinak közös tárlata. A háromágú tölgyfa tündérét Magyarországról Fabók Mancsi Bábszínháza játssza, aki egy Blattner Géza-díjas bábművész. Ez a díj a legnagyobb megbecsülésnek örvendő, amit magyar nyelvterületen egy bábszínész vagy bábos alkotó megkaphat. Az előadás több gyermekszínházi szemlén fődíjat nyert. Lukács Emőke fontosnak találta, hogy egy ilyen bábos szakembert is elhívjon „hátvédként”. Aztán jön Szatmárnémetiből a Brighella Bábszínház a Tejkút című előadással, Nagy Regina rendezésében. Ugyanakkor szem előtt tartja, hogy az erdélyi bábszínházakkal is jó kapcsolatot ápoljunk, mivel egy gyermekcipőben járó intézmény vagyunk, ami a bábtagozatot illeti. Este pedig lesz egy koncert, hiszen nincs ünneplés zene nélkül. A Makám együttes egy Magyar Örökség-díjas magyarországi együttes, úgyhogy nagy reményekkel és nagy örömmel várjuk a vasárnapot.

Mivel a Down-szindróma világnapját is március 21-én tartjuk, évek óta ennek apropóján a Down-szindrómával és más fogyatékkal élőknek és családtagjaiknak ingyenes előadást biztosítunk. Minden évben visszajelzik, hogy ez külön öröm számukra. A hétfői délelőtt a szervezett csoportoké, akik a bevált módszer szerint félóránként érkeznek. Aztán a Tejkút című előadást játsszák kétszer iskolások számára.

A nagyon érdekes és számunkra nagyon izgalmas projekt, a 18 órától kezdődő program, amikor a Holdfényből létrát című meselemezünknek lesz a bemutatója. Pál Attila színművész az elmúlt tíz év gyerek- és bábelőadásaiból válogatta össze a dalokat, amelyeket egy kivételével ő zenésített meg. Az alkotó szerint „Ezzel az volt a szándékunk, hogy amikor lekerül a repertoárról egy előadás, utána ne felejtődjön el, hanem a zenei anyagát mentsük meg.” Az így összeválogatott 12 dal önmagában is megállja a helyét, de így, egy koncertanyag formájában is. Azért, hogy ne csak különálló dalok legyenek, Pál Attila mesét is írt hozzá. Lukács Emőke szerint amikor elkezdtek ezen dolgozni, akkor az az igényük is megszületett, hogy ezt lemez és könyvecske formájában is rögzítsék. Ezek a kiadványok (meséskönyv, CD és USB adathordozó) megvásárolhatóak lesznek a koncert után. A hanganyag létrejöttében oroszlánrészt vállalt Borbély Hunor, aki zenészként, énekesként, hangmérnökként és hangszerelőként vett részt ebben a projektben. Aztán a zene- és énekkar tovább bővült egy dobossal és egy basszusgitárossal, illetve a projektben még részt vesznek korábban bedolgozó bábszínészek.

Az ehhez készült két videóklip kapcsán Nagy Pál lezárásként ezt mondta: „Ezek azok a pillanatok, amikért érdemes színházban dolgozni. Ha van egy kreatív csapat, akik lelkesen állnak a feladathoz, annak mindig van egy jó eredménye akár a színpadon, akár azon kívül.”

Székelyudvarhely, 2024. március 20.

a Tomcsa Sándor Színház közleménye

Megosztás:

További hírek