10  bemutató a Tomcsa Sándor Színházban

Március 7-én, csütörtökön színházunk nem mindennapi eseménynek ad otthont, ugyanis Székely Csaba 10 című drámáját először láthatja magyar nyelven a hazai közönség. Az – ilyen értelemben – ősbemutató 19 órától kezdődik, amelyre várják a Tomcsa Sándor bemutatóbérlettel rendelkező nézőket, majd másnap, 8-án a Nyirő József bérletesek tekinthetik meg az előadást. Mindkét este gyerekfelügyeletet biztosítunk.

Nagy Pál igazgató elmondta, hogy az előadással kapcsolatos egyeztetés története több évre nyúlik vissza, időközben megszületett a magyarországi ősbemutatója a Radnóti Színházban. Végül a 2022-es dráMÁ-n sikerült véglegesen megegyezni a szerzővel, aki Rusznyák Gábort ajánlotta rendezőnek. „Bérletbe ebben az évadban csak részben tettük be, ugyanis szeretnénk hosszú távon műsoron tartani az előadást” – mondta Nagy Pál.

Rusznyák Gábor, aki először rendez Székelyföldön, a Miskolci Nemzeti Színház rendezője, és majdnem az összes magyarországi vidéki színháznál megfordult már. Kiemelte, hogy bár az alkotás a tízparancsolatról szól, ő maga nem vallásos, hanem ehhez a témához is úgy közelít, mint bármi más történethez, hozzátéve, hogy ez a kérdés ebben a kultúrkörnyezetben igen fontos, függetlenül az emberek személyes, vallási meggyőződésétől. Az előadás nagyon jól tükrözi, hogy ugyanarról a témáról más-másféleképpen gondolkodunk, különféle dolgokat asszociálunk hozzá, ezáltal az emóciók széles skáláját ébresztik. A dráma arról szól, hogy tíz ember be van zárva saját élettörténetébe, akik kicsit a stand-up műfajt követve kiállnak és elmesélik történetüket, de közben egymáséhoz is kapcsolódnak. Így azt is láthatjuk, hogy ugyanarra az eseményre hogyan emlékeznek a különböző szereplők a maguk más-más szemszögéből, és adott esetben hogyan hallgatnak el számukra nagyon fontos eseményeket, amelyek majd egy másik élettörténetben villannak fel. A történet helyszíne, a Remény lakótelep egy absztrahált, szimbolikus hely.  A néző számára igazi szellemi kalandot jelentő előadás végére – mint egy puzzle darabkái – kezd összeállni az egész történet, és sok mindenre fény derül, ami közben nem volt világos.

Az előadás szempontjából az is lényeges, hogy van egy felső rendező, akinek a perspektívájából is láttatja a történéseket ez a mű. A rendező szerint: „Életének különböző szakaszaiban minden ember felteszi a kérdést, hogy vajon előre megírt történet-e az övé, vagy pedig van beleszólása sorsa alakulásába?” Fontosnak tartotta továbbá kihangsúlyozni, hogy Székely a drámát eredetileg román színháznak írta, ez a tény szül egyfajta eltérést, ami a tízparancsolat sorszámozását, felsorolását illeti az ortodox és a felénk megszokott verzió között.

Barabás Árpád, társulatunk művészeti vezetője szerint örvendetes, hogy a társulat hozzá van szokva ahhoz, hogy – házi rendező híján – sokféle rendezővel dolgozott már együtt, így könnyen idomul egy másfajta munkastílushoz. Ez mindenképp nyitottságot, könnyebbséget eredményez az együtt dolgozás folyamatában.

A díszletet, amely egy lakótelep tömbházait testesíti meg, ugyancsak Rusznyák Gábor tervezte, ennek kivitelezésébe bevontuk a Palló Imre Művészeti Líceum diákjait is. A jelmez tervezési és beszerzési munkálatait pedig a társulat tagja, Karácsony Kinga vállalta magára.

Az előadás apropóján a színház pályázatot hirdetett, amelyre három kategóriában vártuk a pályamunkákat a tízparancsolat témakörben. A bemutató napján hirdetjük ki a nyerteseket, és a beküldött anyagok néhány hétig megtekinthetőek lesznek a színház kis kiállító termében.

Székelyudvarhely, 2024. március 1.

a Tomcsa Sándor Színház közleménye

Megosztás:

További hírek