Udvarhely Bábműhely

#udvarhely

Bábműhely

Színházunk hiánypótló szerepet tölt be Udvarhelyszék kulturális életében, éppen ezért nagyszámú gyerekközönségünkre való tekintettel már régen megszületett a bábtagozat alapításának gondolata.

A színházi műfajok közül legkivált a báb rendelkezik azokkal a tulajdonságokkal, melyekhez a gyermeki lélek már egészen kis kortól kapcsolódni tud. Az alkotás, az élettelen tárgy megszemélyesítése, mint ösztönös kifejezési forma a mindenkori gyermekjáték meghatározó eleme.

#célunk

Ismertetés

Intézményünk egyfelöl olyan gyermek- és bábelőadások létrehozását célozza meg, amelyek tágítják a gyermekek műveltségi szintjét, előadásainkon keresztül megismertetjük a klasszikus és kortárs gyermekirodalmat, hagyományainkat, készségfejlesztő interaktív játékaink által közönségünk felfedez egy határfeszegető világot, ahol saját képességeit is felmérheti.

Másfelől célunk a báb, mint színházi műfaj és kifejezésforma szélesebb körben való megismertetése, határtalan lehetőségeinek felfedezése.

#bábszínház

Tevékenységek

Elszánt odaadással dolgozunk tehát azon feltételek megteremtésén, amelyek biztosítják egy önálló tagozattá váló bábszínházas csapat működését, mely csapat felkészült bábszínészek, képzett technikai munkatársak segítségével Székelyudvarhelyen, és Székelyföld különböző településein rendszeresen jelentkezni tud produkcióival.

Ezen cél elérésében fontos mozzanat a 2014/2015-ös évadban létrejött első bábelőadásunk Cókmók, avagy a morgolódó szekrénymanó címmel, valamint 2019 márciusa, amikor felvettük az Udvarhely Bábműhely nevet, a Tomcsa Sándor Színházban zajló bábszínházi tevékenységek gyűjtőfogalmaként. A Bábműhely vezetését Lukács Emőke bábszínész vállalta, a bábszínházi előadásokban pedig jelenleg színházunk színészei – László Kata, Albert Orsolya, Szűcs-Olcsváry Gellért, Pál Attila és Wagner Áron – vesznek részt.

#bábszínházvilágnap

Bábszínház világnap

 

Ötödik éve, hogy színházunk is csatlakozott a nemzetközi világnaphoz, és március 21-én vagy a környező napok valamelyikén megünnepli azt. Ezen alkalomból a Művelődési Ház előadóterei mesebirodalommá változnak, hiszen bábkiállítással, vendégelőadásokkal és gyerekkoncerttel kedveskedünk kicsiknek és nagyoknak egyaránt. A kiállítást az utóbbi tíz év bábelőadásainak díszleteiből és bábjaiból állítjuk össze. Az eseményt árnyjáték-kuckóval, mesemondó- és bábkészítősarokkal tesszük még izgalmasabbá. Nagy örömünkre családias hangulatú rendezvényünk iránt évről évre egyre nagyobb az érdeklődés, és pozitív visszajelzések sora bizonyítja, hogy a professzionális bábjátszás székelyudvarhelyi megszilárdulására van igény.

BÁBMŰHELY

#meselemez

Színházunk idén kettős évfordulót ünnepel. Negyed évszázados fennállásának öröme mellett, boldogan summázzuk azt is, hogy pontosan 10 éve, 2014-ben mutattuk be első bábelőadásunkat. Jelen kiadványunknak is nagyban van köze az elmúlt 10 év bábszínházi produkcióihoz, hiszen a hanganyag dalainak zöme az elmúlt évek különböző bábelőadásaihoz íródott. Ilyen formán – egyfajta összegzésként – ünnepi kiadványt tart kezében az olvasó. Mindemellett van még egy közös pont a dalok tekintetében, mégpedig a zeneszerző.

Pál Attila szintén 10 éve csatlakozott színházunkhoz, azóta számos előadásban láthattuk és hallhattuk színészként, zenészként, zeneszerzőként vagy épp mindhárom szerepben egyszerre. Jelen kiadványunknak ő a lelke. Nem csupán azért, mert a lemezen hallható 11 dal zeneszerzőjeként gondosan vezette a zenei munkálatokat, hanem mert a különböző előadások dalaiból létrejött válogatás összekötő történetét is ő álmodta meg.

A Holdfényből létrát című meselemezünkön összegyűjtöttünk egy csokorravalót az elmúlt tíz év gyerek- és bábelőadásainak dalaiból, ezeket pedig egy mesei szállal fűztük össze, amelyet meséskönyv, a hozzá tartozó hanganyagot CD és USB adathordozó formájában adtuk ki. 

A kiadványok megvásárolhatóak a színház jegypénztárában, illetve az alkotók koncerteket is vállalnak, melyre előjegyezni a babmuhely@szinhaz.ro e-mail címen lehet.

 

Holdfényből létrát