Operett bemutató a Tomcsában


2022 december 19-én újabb sajtótájékoztatóra hívtuk össze a helyi médiaorgánumok képviselőit, hogy a december 22-én sorra kerülő premier tudnivalóit ismertessük. Witold Gombrowicz Operett című alkotását Szilvay Máté rendező állítja színpadra egy népes, vendégművészeket is felsorakoztató stábbal karöltve.

Nagy Pál igazgató elmondása szerint ez az előadás nagyszerűen illik Székelyudvarhelyen a „Zene éve” elnevezésű tematikus év kereteibe, ezért is kerül sor a bemutatóra még ebben az esztendőben. Ám a kulturális intézmények mintegy kéthetes bezárása okán, sajnos a hagyományos szilveszteri előadás elmarad. Így decemberben csak a bemutató keretében játsszák majd ezt az előadást a Tomcsa Sándor bemutatóbérletesek számára, továbbá a szabadon maradó helyekre jegyek is vásárolhatók. Legközelebb január 20-án és 25-én lesz megtekinthető. Az igazgató hangsúlyozta, hogy a Tomcsa Sándor Színház minden évben igyekszik lehetőséget teremteni a frissen végzett, vagy még tanulmányaikat folytató fiatal művészek számára a megmérettetésre, alkotásra. Erre példa a szóban forgó Operett című előadás is, amelynek alkotócsapatában több fiatal alkotó (rendező, látványtervező, dramaturg, színészek) is helyet kapott.

 

A rendező elmondta, hogy az előadás címe nem fedi a műfajt, hiszen műfajában egy groteszk daljátékról van szó. A darab a kifele mutatás, megtévesztő külcsín árát leplezi le: rengeteg elfojtás, hazugság, perverzió, sőt pszichoszomatikus tünet jelentkezik az önmagukat felvállalni nem merő szereplők életében. Kifelé mindannyian nagy pompát mutatnak, nagyon komolyan veszik magukat, ám mindenkinek fáj valamilyen testrésze, és egész viselkedésmódjukon érződik, hogy valamennyien éretlen, infantilis karakterek. A stábbal sikerült egy karikírozott, már-már rajzfilmes játékmódot megvalósítani, mindezt pedig egy revüszínpadon. A produkció végén felsejlik egy utópia, egy vágykép: ha mernénk egymás előtt gyengének, tökéletlennek mutatkozni, ebből az őszinteségből megszülethet egy szeretet. – foglalta össze Szilvay Máté.

A 22-ei bemutató ideje alatt gyerekfelügyeletet is biztosít a színház 3 év fölötti gyermekek számára, hogy szüleik zavartalanul élvezhessék az előadást. Erre jelentkezni szükséges legkésőbb egy nappal előadás előtt a 0743212131-es telefonszámon.

 

 

Megosztás:

További hírek