Loading Események

Előadás részletei

Bemutató 2024. február 26.

Fedák Sári – Szűcs Nelli önálló estje

12+

Leírás

Az előadás időtartama: 1 óra 45 perc

A budapesti Nemzeti Színház vendégelőadása

 

Legjobb női alakítás díja (Magyar Teátrum Nyári Fesztivál, Szarvasi Vízi Színház 2023.)

Ismernünk kell színjátszásunk nagyjait. És Fedák egyike volt a legnagyobbaknak. Ő volt A primadonna. Sztár Pesttől New Yorkig. Molnár Ferenccel rövid és viharos házasságban élt. Bizonyíthatatlan vádak alapján mellőzött lett 1945 után – színpadra többé nem léphetett. Megjárta a csúcsokat és a poklokat. Méltán ünnepelték, és méltatlanul félreállították.

 

FEDÁK SÁRI -Szűcs Nelli önálló estje

Az előadás azzal a céllal jön létre, hogy felelevenítsük a XX. század egyik legnagyobb magyar színésznőjének emlékét, megismertessük a közönséggel nem mindennapi életének részleteit és igazságot, valamint elégtételt szolgáltassunk személyének mindazért a méltánytalanságért, amelyben ez a kivételes művésznő részesült. Soha meg nem bocsájtható bűne a II. Világháború utáni politikai  rendszernek, hogy Fedák Sárit méltatlan és bizonyítatlan vádak miatt börtönbüntetésre ítélték, és emiatt soha többé nem léphetett szeretett hazájában színpadra. Mikor végleg kiderült számára, hogy a színpadra nincs visszaút, teljesen összeomlott és ez az állapot okozta idő előtti halálát.

Az emlékest anyagát részben emlékiratából, az Útközben és a “Te csak most aludjál, Liliom…” című könyvből, részben egyéb megemlékezésekből, leveleiből, a Színháztörténeti Intézet anyagaiból, régi “Színházi Élet “ című folyóiratokból gyűjtöttük össze. Elhangzanak még dalok leghíresebb szerepeiből, ezekkel is felidézve a magyar operett eme nagyasszonyának alakját       .

Aki színpadon látta Őt, soha nem felejti. Rendkívüli személyisége, kivételes egyénisége kitörölhetetlen nyomot hagyott valaha volt színházi életünkben. Külön érdekesség a Fedák Sárit elénk varázsoló művésznő, – Szűcs Nelli – személye. Ő is Beregszász szülötte, gyökerei ehhez a városhoz kötik, csakúgy, mint nagy elődjét. Rendkívüli empátiával és érzékenységgel vett részt az est szerkesztésében, fő hangsúlyainak megtalálásában, a koncepció tervezésében, kitalálásában.

Szeretnénk ezzel az esttel az emlékezésen túl azt is elérni, hogy Fedák Sárit nyilvánosan rehabilitálják, ne terjedjenek tovább személyéről hamis és igazságtalan pletykák, légből kapott állítások. Lássuk végre ezt a nagy művészt igaz valójában, minden nagyszerű emberi tulajdonságával, hibáival, gyarlóságaival együtt.

Fedák Sári megérdemli, hogy végre hozzá méltóan emlékezzünk meg róla!

 

Dávid  Zsuzsa rendező

Játsszák

actor-img

FEDÁK SÁRI

Szűcs Nelli

Zene

Kovács Adrián

Videó

Jóvér Csaba

Színpadra alkalmazta

Dávid Zsuzsa és Szűcs Nelli

Részletek

Rendező: Dávid Zsuzsa
Helyszín: nagyszínpad
Műfaj: egyéni előadás
Előadás nyelve: magyar

Stáb

Jelmeztervező: Vecsei Kinga Réta
Díszlettervező: Szűcs Nelli és Olekszandr Bilozub
Zene: Kovács Adrián
Videó: Jóvér Csaba
Színpadra alkalmazta: Dávid Zsuzsa és Szűcs Nelli

Értékelés