Kapcsolat

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Tel./Fax: +40 266 - 21 21 31
Mobil: +40 743 - 21 21 31

Kövess Minket:

Információk

A Tomcsa Sándor Színház működtetője a Pro Theatrum Alapítvány és Székelyudvarhely Megyei Jogú Város Önkormányzata .

 • a-nema-cipo-tortenete1.png
 • a-nema-cipo-tortenete2.png
 • az-egig-ero-fa1.png
 • az-egig-ero-fa2.png
 • ibusar1.png
 • ibusar2.png
 • migransok1.png
 • migransok2.png
 • nyilt-tengeren1.png
 • nyilt-tengeren2.png
 • roberto-zucco1.png
 • roberto-zucco2.png
 • szentivaneji-alom1.png
 • szentivaneji-alom2.png
 
A kisíklás nem elhatározás kérdése, fiatalember."
 
BERNARD-MARIE KOLTÈS
Roberto Zucco
- dráma -
Fordította: Bognár Róbert
 
 
A darab cselekménye egyszerű, elbeszélésmódja tárgyilagos. Roberto Zucco gyilkos. Apja megöléséért egy fokozottan őrzött börtönben raboskodik, ahonnan csodával határos módon mégis szöknie sikerül. Intelligens ember, amolyan csendes őrült, aki a szökés után látszólag ép elméje ellenére tovább folytatja az életontást. Egy lánnyal ismerkedik meg, aki egy ideig bújtatja a titokzatos ám mégis vonzó idegent, majd mégis tanúvallomást tesz Zucco ellen. Zuccot elkapják. „Apagyilkos vagyok, anyagyilkos, rendőrgyilkos, gyerekgyilkos. Gyilkos.” – vallja Zucco nemes egyszerűséggel, mindenféle megbánás nélkül, majd ismét megszökik. A börtöntetőn üldözik, de nem tudják elkapni. Lezuhan.
 
A központi szereplő, Zucco egy antihős, ellentmondásos figura. A nyers erő és a gyermeki lélek egyként bújik meg benne. Láthatatlan szeretne lenni, ez a legfőbb vágya, közben pedig egy körözött gyilkos. Egyetlen kérdésre nem tudja a választ, hogy miért is élünk? Feszegeti saját határait, azonban nem segít rajta semmilyen emberi tapasztalat vagy érzés, inkább minden bebizonyítja az élet értelmetlenségét. Tulajdonképpen mindenkiben van egy Zucco, csak az ember elnyomja magában ezeket a dolgokat, mert elsősorban élni akar. Zucco ezzel szemben egy mániákus katona, aki eldönti hogy van egy küldetése a világ ellen és az végigvisszi az élete árán is.
 
Zucco történetén keresztül az egyén és társadalom viszonyának problematikussága bontakozik ki, az egyéni meggyőződés és akarat, valamint a társadalmi normák, elvárások, emberi jogok és életigenlés állnak szemben egymással. Az előadás azoknak a problémáknak az egyéni vonatkozásait kutatja, amelyek mindannyiunkat foglalkoztatnak az előttünk tornyosuló problémák kapcsán, a megemelkedett ingerküszöbünket ostromolja, arra keresve választ, hogy „hogyan vagyunk összerakva” mi, emberek.
 
Egy valós történet – az igazi Roberto Succo

 
Bernard-Marie Koltès francia drámaíró, elsőként 1988-ban bemutatott drámája megtörtént eseményen alapszik. Roberto Succo 1981-ben, csupán 19 évesen megölte anyját és apját, mert nem akarták odaadni neki az autót. Bár megpróbálta elrejteni a holttesteket, hogy elmenekülhessen, elkapták. Robertot mentális problémákkal diagnosztizálták, így csupán az elmebetegek börtönébe került, tíz évre ítélték. Itt politikai tanulmányokból szerzett diplomát. Jó magaviseletéért 5 év után a pszichiátriai kórházba szállították, azonban innen azonnal megszökött és elhagyta az országot. Az olasz sorozatgyilkos később Franciaországban és Svájcban különböző személyazonosságokat használt, itt folytathatta ámokfutását zavartalanul. Több betörés, nemi erőszak, emberrablás és gyilkosság köthető a nevéhez. 1988 tavaszán sikerült rács mögé juttatni, másnap már sikerült kiszöknie a börtönből a tetőn keresztül, ahonnan azonban lezuhant. Sérülései nem voltak súlyosak, pár hónapra rá önkezével vetett véget életének a börtöncellában.
 
A történet először Bernard-Marie Koltès drámaírót ihlette meg, darabja 1988-ban jelent meg és került bemutatásra. 1991-ben Pascal Froment írta meg Succo, az ok nélküli gyilkos törtnetét, amely alapján 2001-ben film is készült Cédric Kahn rendezésében.
 
SZEMÉLYEK
 
ROBERTO ZUCCO – Barabás Árpád
AZ ANYJA – P. Fincziski Andrea
A LÁNYKA – Albert Orsolya
A NŐVÉRE – Márton Réka
A BÁTYJA – Szűcs-Olcsváry Gellért
AZ ANYJA – P. Fincziski Andrea
AZ ÖREGÚR – Sinka Ignác m.v.
AZ ELEGÁNS HÖLGY – Varga Márta
A NEHÉZFIÚ – Szűcs-Olcsváry Gellért
A TÜRELMETLEN STRICI – Pál Attila
A RÉMÜLT KURVA – Mezei Gabriella
A BÁNATOS FELÜGYELŐ – Antal D. CsabaA MÁDÁM – László Kata
EGY FELÜGYELŐ – Dunkler Róbert
EGY FŐFELÜGYELŐ – Tóth Árpád
ELSŐ BÖRTÖNŐR – Dunkler Róbert
MÁSODIK BÖRTÖNŐR – Tóth Árpád
ELSŐ RENDŐR – Dunkler Róbert
MÁSODIK RENDŐR – Tóth ÁrpádFORDÍTOTTA – Bognár Róbert
 
Hang: LŐRINCZ JÓZSEF
Fény: TOÁSÓ ISTVÁN
Ügyelő: MÁTHÉ MIKLÓS MÓNIKA
Díszlet/Jelmez: CSÍKI CSABA m. v.
Dramaturg: Demeter Kata
Zene: Csiki Csaba m.v.
 
Rendező: Zakariás Zalán
 
!!! 14 éven felüli nézőinknek ajánljuk !!!
 
 A szereposztás- és műsorváltoztatás jogát a színház fenntartja.