Kapcsolat

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Tel./Fax: +40 266 - 21 21 31
Mobil: +40 743 - 21 21 31

Kövess Minket:

Információk

A Tomcsa Sándor Színház működtetője a Pro Theatrum Alapítvány és Székelyudvarhely Megyei Jogú Város Önkormányzata .

 

collage

 

Sebesi István: Példázat Pornóról

Sebesi István // BBTE // Színház és Televízió Kar // Teatrológia // másodév

 

György Emese Az égig érő fáról:

Kék! Zöld? Fekete!

 

Szösszenetek

dráMÁzó: STOP THE TEMPO!

 

Létidegenek // STOP THE TEMPO!

Rancz Mónika, BBTE // Színház és Televízió Kar // Teatrológia // harmadév

 

Villáminterjúk: A nézővel, Önkéntesekkel, Demeter Katával, Máthé Miklós Mónikával

György Emese, BBTE // Színház és Televízió Kar // Teatrológia // harmadév

 

Villáminterjú Sebestyén Abával

Oláh Eszter, Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem // Magyar Kar // Színész szak // elsőév

 

A világ cirkusza // Leul Ra

Sebesi István, BBTE // Színház és Televízió Kar // Teatrológia // másodév //
 

Egy gyerek gólt kap // Kapufa és öngól

Oláh Eszter, Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem // Magyar Kar // Színész szak // elsőév

 

T.E.A. - találkozás egy alkotóval: Sebestyén Aba

 

Belépni és bent maradni: Rajtammaradt téli kabát

György Emese, BBTE // Színház és Televízió Kar // Teatrológia // harmadév

 

Villáminterjú Kocsis Gyulával és Nagy Norbert Lászlóval (Esti Norbert)

György Emese, Rancz Mónika

 

Szösszenetek

dráMÁzó - első nap

 

Szeméttel, szeméten, szemétben // Migránsoook

György Emese, BBTE // Színház és Televízió Kar // Teatrológia // harmadév

 

T.E.A. - találkozás egy alkotóval: Körmöczi-Kriván Péter

 

Kiss Dénes riportja a Matei Vișniec-kel folytatott kerekasztal-beszélgetésről:

A Migránsoook érzelmi sokk volt Matei Vișniecnek

 

Lázár Emese: 45 év papírzacskóban

 

 

A székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház legnagyobb volumenű projektje a dráMA kortárs színházi találkozó, amelyet az idén immár kilencedik alkalommal szervezünk meg.

 

Színházunk tizedik évfordulóján, 2008-ban indítottuk útjára ezt a kezdeményezést, ez jó alkalomnak bizonyult a találkozó megszervezésére.

 

A találkozó lényege a kortárs magyar és román drámák találkoztatása, valamint a kortárs színházi nyelvnek a nagyközönség körében való népszerűsítése. Vidékünkön a román nyelvű előadásokkal, illetve a kortárs drámák nyelvezetével ritkán találkozhatnak az érdeklődők, fesztiválunkkal épp ezt kívánjuk pótolni. Ez egy olyan fórum, ahová a romániai és magyarországi színházi szakma elitjét hívjuk meg, valamint a játszott darabok rendezőit, szerzőit, hogy színházunk ismertsége és előadásaink híre eljuthasson minél szélesebb körbe és minél több helyre. Hosszú távon a találkozó célja az is, hogy elősegítse a szakmai kapcsolatteremtést egy - a szűkebb környezetét tekintve - (el)zárt kultúrájú régióban, illetve a közönség - elsősorban a fiatalabb nemzedék - érdeklődését felkeltse egy új színházi nyelvezet iránt.

 

Rendszeressé tettük délelőtt a szakmai előadásokat, az előadások után a közönségtalálkozókat, hogy ez által is közelebb hozzuk egymáshoz a színházat és közönségét, remélve, hogy színházunk a város meghatározó kulturális intézményévé válhat. Kisebb koncerteket is sikerült beépítenünk a találkozó programjába, ezzel is tovább növelve a rendezvény színvonalát. Pezsgővé tették jelenlétükkel a Marosvásárhelyi Színművészeti Egyetem teatrológus hallgatói és a Kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem Színház és Televízió Karának hallgatói a találkozót. Minden alkalommal felfrissítik, új életet, lendületet hoznak a hét történéseibe, ugyanakkor remek gyakorlási és kibontakozási lehetőség számukra is, hisz ők szerkeszthetik a napi sajtóanyagot és többféle sajtóban használatos műfajjal is kísérletezhetnek.

 

Nem titkolt szándékunk, hogy a dráMA kortárs színházi találkozó útra indításával egy hagyományossá váló rendezvényt kívántunk létrehozni, amely állandósul a román és magyar fesztiválnaptárakban. Emellett érzékelhető egy erőteljes helyi hatása is a dráMÁ-nak, azaz fiatal és művelt közönségünk egy-egy előadás kapcsán meghatározó színházi élményben részesül, amit nyilván kivetít majd egész színházi látásmódjára, így remélhetően egy olyan színház értő és szerető közönsége lesz majd színházunknak, amely szintén hatással lesz tevékenységünkre.

 

Az eddigi években több ízben meghívott társulatok a dráMÁn:

gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház, Aradi Kamaraszínház, Iași Nemzeti Színház, marosvásárhelyi Yorick Stúdió, bukaresti Odeon Színház, Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata, Komédium Színház, Galaci Fani Tardini Színház, bukaresti Act Színház, Temesvári Csíky Gergely Állami Magyar Színház, Kolozsvári Állami Magyar Színház, Piatra Neamț-i Ifjúsági Színház, bukaresti Arca Színház, S-barok társulata, Temesvári Mihai Eminescu Nemzeti Színház, marosvásárhelyi Ariel Ifjusági és Gyerekszínház, marosvásárhelyi Stúdió Színház, kolozsvári Váróterem Projekt, Csíki Játékszín, Craiova-i Marin Sorescu Nemzeti Színház.


A fesztiválhoz kapcsolódóan 2011-ben útjára bocsájtottuk dráMÁzat elnevezésű drámapályázatunkat, melynek célja szorosan kötődik a fesztivál célkitűzéseihez. Fontosnak tartottuk, hogy ilyen módon is népszerűsítsük a kortárs drámairodalmat valamint ösztönözzük a hazai drámairodalom gyarapodását. A kezdeményezés 2012-ben hozta meg eredményét, egy kilenctagú szakmai zsűri -  Szűcs Katalin Ágnes - kritikus, Budapest, Lőkös Ildikó - dramaturg, a Színházi Dramaturgok Céhének társelnöke, Budapest, Szebeni Zsuzsa - Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet munkatársa, színházi referens, Budapest, dr. Ungvári-Zrínyi Ildikó - színházi szakember, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem színház szakos tanára, Csép Zoltán - dramaturg, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem színház szakos tanára, Köllő Kata - a Szabadság napilap rovatvezetője, kritikus, Kolozsvár, Csurulya Csongor -  a Tomcsa Sándor Színház volt művészeti vezetője, színész-rendező, Nagy Pál - a Tomcsa Sándor Színház igazgatója, Demeter Kata - a Tomcsa Sándor Színház irodalmi titkára, dramaturgja - véleményezte a pályázatra beérkezett 217 pályaművet. Mivel a pályázat szorosan kötődik a dráMA fesztivál célkitűzéseihez, a fesztivál sikerének könyveljük el a magas érdeklődést a világ minden tájáról (176 pályamunka érkezett Magyarországról, 29 Romániából, Szerbiából 3, Szlovákiából 3, Ausztriából 2, valamint egy-egy pályamunka Szlovénia, Németország, Belgium és Ukrajna területéről). A nyertes pályamunkát, Adorján Viktor A lovasok című drámáját társulatunk műsorra tűzte, a legjobb pályamunkákból pedig egy öt drámát tartalmazó, műfajilag változatos drámakötetet sikerült kiadnunk.

 

TÁMOGATÓK: