Kapcsolat

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Tel./Fax: +40 266 - 21 21 31
Mobil: +40 743 - 21 21 31

Kövess Minket:

Információk

A Tomcsa Sándor Színház működtetője a Pro Theatrum Alapítvány és Székelyudvarhely Megyei Jogú Város Önkormányzata .

A Tomcsa Sándor Színház egy erdélyi repertoárszínház, mely saját társulattal rendelkezik, és 5-6 bemutatóval jelentkezik évente. Ezen kínálatot vendég-előadásokkal bővíti intézményünk, az ország egyéb városaiból vendégül hívott magyar színházi produkciókkal. Emellett színházunk egyéb kulturális programokat is szervez: felolvasó színházat, gyerekelőadásokat, drámafesztivált. Célunk: a város és a régió kulturális igényének kielégítése és szélesítése.

 

A Tomcsa Sándor Színház kezdetben a Művelődési Ház tagozataként 1998. november 6-án tartotta színházmegnyitó előadását Móricz Zsigmond: Nem élhetek muzsikaszó nélkül című vígjátékával. Az 1999/2000-es, első évadot 12 főállású színésszel és vendégművészekkel valósítottuk meg, jelenleg 17 művész alkotja társulatunkat.

 

A Művelődési Ház épületében párhuzamosan négy intézmény működik: a Művelődési Ház, a Székelyföldi Filharmónia, az Udvarhely Néptáncműhely és a Tomcsa Sándor Színház. E három intézménnyel kell osztoznunk a színpad és az előadás tereinek használatakor.


    Az önkormányzati működtetésű Tomcsa Sándor Színház megalapításakor civil kezdeményezésként jött létre a Pro Theatrum Alapítvány.

Célja a szűkös költségvetéssel rendelkező intézmény támogatása. Tevékenysége kiterjed a fiatal színészek ösztöndíjas támogatására, kulturális rendezvények szervezésére.  A tizenöt éve működő székelyudvarhelyi színháznak kezdetben csak nagyon szegényes technikai eszköztára volt, amit sikerült pályázatok útján használható minőségűre fejleszteni. Az elmúlt években a színházban javultak a munkakörülmények, nagymértékben kibővítettük a technikai felszerelést (reflektorok, hangtechnika, dobogók, stb.).

Színházunk minden évben olyan műsortervet állít össze, amelyben mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbbet. Éppen ezért repertoárunkban megtalálható a dráma, a tragédia, a zenés előadás, a vígjáték, a komédia, az operett és a mese is.

A klasszikus darabok mellett megkísérelünk rendszeresen bemutatni olyan előadásokat, melyek formabontásukkal eltérnek a megszokott produkcióktól, erre jó példa egy korábbi évadból a Zakariás Zalán által rendezett, Ödön von Horváth: Mesél a bécsi erdő.    

A Tomcsa Sándor Színházban hagyománnyá vált, hogy minden szilveszterkor színpadra állítunk egy zenés darabot, melynek célja, hogy vonzza és művészi szinten szórakoztassa a közönséget.


Senki sem tökéletes, avagy nincs, aki hidegen szereti
2009/2010-es évad

Színházunk minden évben igyekszik olyan előadásokat színpadra állítani, melyek kifejezetten a gyermek- és az ifjúkorú közönséget célozzák meg. Jelentős és figyelemre méltó azon gyerekek száma, kik rendszeresen eljönnek előadásainkra. Számukra cserebérletben a Csíki Játékszínnel és a gyergyószentmiklósi Figura Stúdióval kötött egyezség alapján a gyerekelőadásokat mindhárom helyszínen játssza a három Hargita megyei társulat. égy gyerekközönségünknek alkalma nyílik évente legalább 3 meseelőadást megtekinteni.


A félőlény
2008/2009-es évad

Színházunk minden évben felnőtt, diák- és gyerekbérleteket hirdet, emellett szabadelőadásként a környező városok magyar színházainak produkcióit is meghívjuk. Nagyszínpadi és stúdióelőadásokkal, ill. felolvasószínházi produkciókkal várjuk az érdeklődőket, emellett időnként társulatunk tagjai egyéni műsorokkal is jelentkeznek.

A Színház Világnapja alkalmából, ill. az Iskola Másként program keretében azokat a diákokat szólítjuk meg, kik egy színházi alkotás megszületésére kíváncsiak, ők betekinthetnek a színházi előadások alkotási "kulisszái mögé". Beleláthatnak a közönség elől elfedett terekbe, ahol a díszlet, a jelmez születik, konkrétan ahol a művészi alkotómunka, a próbák zajlanak.

 

Honlapunkon, a www.szinhaz.ro oldalon naprakész információk találhatóak intézményünk aktuális programjáról, az egyes előadásokkal kapcsolatos leírások, fotók stb. és folyamatosan bővül az archívum is. Havonta küldünk hírlevelet a sajtó tudósítóinak, közönségszervezőnk hírlevél meg SMS útján értesíti a bérletes nézőket a soron következő előadásokról, valamint az esetleges változásokról.

Társulatunk művészi munkájának színvonalát tükrözik díjaink, mint pl. a Komédium Színház Fesztiváljának (festCO 2010) díjai, az EMKE Bánffy Miklós és Kovács György-díja, a Határon Túli Magyar Színházak Kisvárda Fesztiválján elnyert díjak, a Teplánszky és Uniter debüt-díj, ill. jelölések, a sepsiszentgyörgyi ATELIER Nemzetközi Színházi Fesztivál díjai, valamint az évente megszavazott közönségdíjak.

    

A Tomcsa Sándor Színház minden eszközt megragad arra, hogy minél több helyen, a bel- és külföldi közönség előtt is bemutatkozhasson. Immár hagyománnyá vált, hogy előadásainkat évente bemutassuk a magyarországi színházak közönsége előtt.  Intézményünk több éve részese a "Színház a vidéknek" című projektnek is, ennek keretében rendszeresen vendégszerepelünk a környékbeli községek színpadain.


    A 2009.09.01. és 2010.08.31. közötti időszakban a Székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház társszervezőként vett részt a Bernarda Talks to the World (Bernarda szól a világhoz) elnevezésű nemzetközi projektben, melyet az Európai Unió Kultúra 2007-2013 Programjának keretében pályázott meg 2008-ban három másik kulturális szervezettel együtt.
A nyertes pályázatnak köszönhetően a társulat Olasz-, Lengyelországban mutatta be a Csurulya Csongor rendezte Federico Garcia Lorca: Bernarda Alba háza című tragédiát, valamint az előbb említett országokból érkező társulatok nálunk is bemutatták előadásaikat.

A Székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színházban idén hetedik alkalommal kerül sor a dráMA színházi találkozó megszervezésére, melynek lényege a kortárs magyar és román drámák találkoztatása, valamint a kortárs színházi nyelvnek a nagyközönség körében való népszerűsítése. 2008-ban indítottuk útjára ezt a kezdeményezést, színházunk tizedik évfordulója jó alkalomnak bizonyult ennek megszervezésére. A szűkös anyagi lehetőségek és a benyújtott pályázatok sikerétől függ az idei találkozó léte.


A találkozó apropóján született meg a dráMÁzat drámaíró pályázat ötlete, melyet 2011-ben hirdetett meg színházunk. A beérkezett pályamunkák közül a díjazott alkotást színpadion is láthatta az udvarhelyi közönség, a legsikerültebb munkákból pedig kötet is készült  A drámaírók ösztönzésére további pályázatot írft ki színházunk, ezúttal több kategórára bontva.